Skip to main content


Salade nicoise met artisjok

Salade nicoise

Houd de paprika met een tang in het vuur op het fornuis tot die zwartgeblakerd is. Leg de paprika in een plastic zak. Laat de paprika 5 minuten afkoelen (door de stoom komt het velletje los). Verwijder het vel, de zaadjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Haal de uiteinden van de sperziebonen af en snijd ze doormidden. Kook ze 5-7 minuten in een pan kokend water met snufje zeezout beetgaar. Giet ze direct af en leg ze even in koud water. Laat de sperziebonen als ze afgekoeld zijn, uitlekken in een zeef.
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd ze in reepjes.
Was de komkommer, snijd hem in de lengte door, lepel het zaad eruit en snijd de komkommer in reepjes.
Kook de eieren 6-7 minuten, afhankelijk van hun formaat, zodat ze net niet hard gekookt zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen in koud water. Pel ze en snijd ze in partjes.
Pel de knoflook en verwijder eventueel de kern. Hak de knoflook fijn.
Doe voor de dressing de knoflook in de slakom en schenk het citroensap en de olijfolie erbij.  Klop het mengsel met een garde of vork en maak op smaak met zout en peper.
Was de little gem sla en snijd hem in repen, snijd de basilicum en de peterselie grof en doe ze in de kom.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes.
Snijd de artisjokken een keer door.
Voeg de tomaten, sperziebonen, komkommer, paprika, artisjokken en de lente-uitjes toe aan de sla en meng alles voorzichtig door elkaar.
Was de ansjovisfilets onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd ze in dunne reepjes.
 Giet het vocht van de tonijn en schep het door de salade.
Garneer de salade met de partjes ei, ansjovisreepjes en olijven.

Ingrediënten